Solana Pag d.o.o. je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj. Svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu. Prvi pisani podaci postoje još iz 9.st. Do 1908.g. postojale su 133 solanice koje je otkupila Austro –Ugarska i 1911.g. pustila u pogon novu, objedinjenu solanu.

Posljednja modernizacija solane izvršena je 1980.g. izgradnjom tvornice i uvođenjem nove tehnologije koja je smanjila utjecaj klimatskih prilika na proces proizvodnje i povećala kapacitet proizvodnje što je posljedično dovelo do dobivanja izuzetno kvalitetnog proizvoda.

Početkom 1990-ih Solana Pag započela je sa širenjem svog proizvodnog asortimana te danas uz sitnu i krupnu morsku, te industrijsku sol, proizvodi i solni cvijet, sol za perilice posuđa, soli za kupanje, soli obogaćene nutrijentima i soli sa začinima.

Tehnologija proizvodnje u Solani Pag maksimalno koristi prirodne prednosti područja na kome se nalazi - čist okoliš, velik broj sunčanih dana, nepropusno tlo, pogodan vjetar - pa paška sol svojom čistoćom spada među najkvalitetnije u Europi i svijetu. Kao dokaz iznimne kvalitete i specifičnosti, Solana Pag je primila od Ministarstva poljoprivrede Rješenje kojim je sol dobila nacionalnu oznaku izvornosti, a u travnju 2019. godine je to potvrđeno i na razini Europske unije te Paška sol nosi Zaštićenu oznaku izvornosti.

Sol proizvedena u Solani Pag sadrži niz minerala od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje, a modernim postrojenjima provodi se njezino jodiranje, zbog čega je nezaobilazni dio svake zdrave prehrane. Najveći dio proizvodnje Solana Pag d.d. plasira na hrvatsko tržište, ali su njezini proizvodi prisutni i na tržištima susjednih zemalja.

Uprava Solane Pag d.d. je 12. travnja 2005. donijela odluku o uvođenju HACCP sustava u djelatnost proizvodnje soli kako bi opravdali povjerenje potrošača stvarajući visokokvalitetan proizvod osuvremenjivanjem proizvodnje i edukacijom zaposlenika, pritom vodeći brigu o svojim zaposlenicima i lokalnoj zajednici te o što manjem utjecaju na okoliš. Temeljem te odluke doneseni su politika i ciljevi, te planovi za realizaciju ciljeva.

Od 2008.g. proizvodi Solane Pag zadovoljavaju Kosher standarde što potvrđuje Kosher certifikat, a dodijeljena oznaka Hrvatski otočni proizvod omogućuje identificiranje i distribuiranje kvalitetnih otočnih proizvoda koji će kao takvi biti prepoznati i u Hrvatskoj i izvan nje.

06.06.2011. godine Uprava Solane Pag donosi novu Politiku pod nazivom: „Politika kvalitete, zaštite okoliša i zdravstvene ispravnosti proizvoda“ na temelju čega implementira zahtjeve međunarodne norme ISO 14001:2004. Nedugo nakon implementacije, slijedi i certifikacija sustava upravljanja zaštitom okoliša sukladno zahtjevima norme ISO 14001:2004.

Tijekom 2018. godine, Solana Pag je provela tranziciju sustava upravljanja zaštitom okoliša sukladno zahtjevima norme ISO 14001:2015.

Samo vrhunska proizvodnja morske soli može biti pravi prijatelj mora. Jedan od naših dugoročnih ciljeva je biti potpuno održiv proizvođač morske soli u suživotu s prirodom i lokalnom zajednica.

Stoga se Solana Pag certificirala u svibnju 2023. g.  prema zahtjevima Friend of the sea.

HACCP Certificate for Solana Pag 2024-2027

HACCP certifikat

HACCP certifikat za Solanu Pag od 2024-2027
Prikaži certifikat
ISO 14001Certificate for Solana Pag d.d. 2023-2026 hrv

Bureau Veritas

Solana Pag je 2006. godine dobila BVQI HACCP certifikat, a 2011. godine certifikat BVQI ISO 14001:2015
Prikaži certifikat
OI – Potvrda o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda za 2023. – Paška sol 230803+prilog v1-1

Bureau Veritas - potvrda

OI - Potvrda o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda za 2023. - Paška sol 230803+prilog v1-1
Prikaži certifikat
Solana Pag-20230802074957

Kosher certifikat

Solana Pag je 2021. godine dobila Kosher certifikat koji označava hranu koja je pripravljena po židovskim prehrambenim zakonima.
Prikaži certifikat
crt

FOS certifikat

Ovaj certifikat je potvrda postizanja naših ciljeva i stremljenja prema izvrsnosti. FOS certifikat donosi vrijednost predstavljanja nas kao predvoditelja promjena u proizvodnji morske soli. Također nam omogućuje da dosegnemo više potencijalnih potrošača koji cijene svoju hranu kvalitetan i održivi razvoj.
Prikaži certifikat

Paška Solana ističe zasluženo osvojenu medalju Best Buy Award

“"Morska ili druga? MORSKA JE BOLJA!" s istaknutom medaljom "Best Buy Award".

Solana Pag - Najbolja sol na hrvatskom tržištu
Sol proizvođača "Solana Pag" nagrađena je Best Buy Award medaljom temeljem posebnog Best Buy Award DEEPMA istraživanja 2010/2011, u kojem je Solana Pag osvojila uvjerljivo prvo mjestu u kategoriji "Kuhinjska sol".
Istraživanja Best Buy Award provodi u Hrvatskoj renomirana svjetska agencija za istraživanje tržišta Gfk, a cilj istraživanja je olakšati potragu za proizvodima s najboljim omjerom cijene i kvalitete na hrvatskom tržištu roba i usluga.

više informacija Best Buy Award Official