Nekoliko činjenica o soli!

Koji je preporučeni dnevni unos soli  u organizam?

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5,000 ​mg, što bi bila jedna čajna žličica. Osobe koje ne paze na to što jedu, mogu u organizam unijeti do 10,000 mg soli što je i do 2 puta više od dnevne preporučene doze što može ozbiljno naštetiti zdravlju. 

Sol se koristila kao platežno sredstvo.

U srednjem je vijeku sol bila toliko skupa da su je katkada nazivali bijelim zlatom. Jedan kilogram soli vagao se kao jedan kilogram čistog zlata. Do početka 20. stoljeća so se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.

Koliko bi soli bilo u svim morima svijeta?

Jeste li zanli da, kad bi sva mora na našem planetu isparila, ostalo soli dovoljno za izgradnju ogromnog zida širokog kilometar i pol, a visokog čak nevjerovatnih 282 kilometra.

Koliko soli zapravo ima ljudsko tijelo?

Svaka stanica ljudskog tijela sadrži sol, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti oko 250 grama soli.

Sol kao konzervans.

Od davnina sol se koristi i za produljivanje trajnosti hrane. Isti principi se koriste i danas u konzerviranju slane ribe (slanih srdela), slanog mesa (kaštradina) i sl. Moć konzerviranja koju je pružila sol služila je i starim Egipćanima koji su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona.

Sol se primjenjuje u različitim segmentima života.

Jeste li znali da samo 6 posto soli koje se potroši u SADu, otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 % koristi se za posipanje prometnica u zimskim mjesecima.

Sol u zrakoplovstvu.

Sol se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za zrakoplove. Jednostavno prilikom ispiranja rezervoara zrakoplova u sustav se injektira sol koja apsorbira zaostale tragove vode i raznih tekućina od ispranja.

Pretjerane količine soli mogu vas ubiti!

Ako u kratko vrijeme uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram vlastite težine, možete prouzročiti komplikacije u organizmu koje bi mogle rezultirati tragično. Na ovaj način nekad su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je sol bila iznimno skupa namirnica.

Sol kao obrana od zlih sila.

U drevnim japanskim kazalištima sol se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi spriječili zle duhove da bace svoje čini na glumce i na takav način naštete predstavi i sljedećim izvedbama.